Exclusieve dames fietskleding
Gebruik de code BLACKFRIDAY voor 20% korting op alle geselecteerde producten op deze actiepagina.

Wat leer je tijdens een MTB clinic?

(beter) leren mountainbiken doe je zó

Woon je dichtbij een bos met MTB-routes? Dan is de keuze snel gemaakt: je breidt je fietsencollectie uit met een mountainbike. Maar oei, wat zijn de afdalingen steil, bochten scherp en hoe moet je in hemelsnaam door dat mulle zand fietsen? Het antwoord: volg een MTB clinic!

Wat je precies leert tijdens een mountainbike clinic, verschilt natuurlijk per aanbieder. Wij delen onze ervaringen met GO MTB. Wat ons betreft een dikke aanrader als je (beter) wilt leren mountainbiken in het MTB-walhalla van Nederland: de Utrechtse Heuvelrug.

Goed presteren op de mountainbike begint al voordat je op de fiets stapt

Met een te hoge bandenspanning heb je te weinig grip, maar bij een te lage bandenspanning trap je je suf. Ook de vering in de voorvork moet optimaal afgesteld zijn. En misschien wel het allerbelangrijkste: je helm moet stevig zitten én in topconditie zijn. Draag overigens niet te losse fietskleding op de mountainbike: voor je het weet blijf je hangen aan een overhangende tak.

De basisbeginselen van het mountainbiken

Een MTB-track bestaat uit veel bochten en hellingen. Het is dus belangrijk dat je goed in balans blijft en goed stuurt. Onze trainer observeerde ons niveau eerst op een stukje van de route, waarna we meteen al de eerste tips kregen.

Onze leerpunten? Verder voor ons uit kijken, onze ellenbogen breder houden, altijd één vinger bij de rem houden en onze fiets als het ware vooruit, door een afdaling duwen. 

mountainbike-clinic

De optimale balans op de mountainbike

Als je al vaker op een MTB-route hebt gefietst, herken je het wel. Je kijkt even teveel naar de grond in plaats van vooruit en voor je het weet sta je stil op een klim. Als je met klikpedalen fietst, val je dan al snel om (lees hier meer over andere soorten pedalen op de MTB). 

Een goede oefening om beter je balans te leren houden, is de surplace. Hierbij probeer je zo langzaam mogelijk vooruit te gaan, of liever zelfs helemaal stil te staan. Zónder met je voeten de grond te raken natuurlijk! De truc hierbij is om je gewicht vooral naar beneden te duwen, en niet naar voren. Dit gaat het makkelijkst als je op je pedalen staat.

Betere bochten fietsen

Bij scherpe bochten die je (te) laat aan ziet komen, heb je al snel de neiging om te remmen. Je moet echter nooit remmen ín de bocht en je glijdt veel minder snel onderuit dan je denkt. De noppen van de wielen van je MTB zitten vooral op de zijkant, dus hoe schuiner je door de bocht gaat, hoe meer grip je hebt.

Wij oefenden een stukje single-track in Lage Vuursche, waarbij de opdracht was dat we niet mochten remmen in de bocht. Best een uitdaging, maar na een paar keer gingen we steeds harder en vloeiender door de bocht. Door vaart te houden in de bocht, kost het je daarna ook veel minder energie om tempo te houden.

mtb-clinic-lage-vuursche

Met je MTB door mul zand fietsen

Toen onze trainer vroeg wat we nog graag wilden leren, hoefden we geen twee keer na te denken. Mul zand is altijd een uitdaging. Hoe zorg je ervoor dat je vaart houdt, balans houdt en je niet ingraaft?

De belangrijkste tips die we kregen: zorg voor een licht verzet, kijk waar je heen wilt en houd vaart. We gaan niet ontkennen dat we bij deze oefening het zand een aantal keer van wel héél dichtbij hebben gezien…

Ook beter leren mountainbiken?

Bij GO MTB kun je terecht voor MTB clinics op verschillende niveaus, privé en in groepsverband. Wij zijn fan!

 

Ontdek onze dames fietskleding

Volg ons via

Meld je aan voor onze updates en ontvang €5 korting op je eerste bestelling

Je ontvangt max. 2x per maand een update van ons

Meld je aan voor onze updates en ontvang €5 korting op je eerste bestelling

Je ontvangt max. 2x per maand een update van ons