Exclusieve dames fietskleding
T/m 15 oktober krijg je een koerspetje bij je bestelling van >100 euro. Voeg een petje toe aan je winkelmandje en gebruik code GRATIS-CAP.

Zadelpijn bij vrouwen: anatomie

Zadelpijndossier deel 2

oorzaken-zadelpijn-vrouwen

Dit dossier is speciaal voor alle fietsende vrouwen en fans van Ingeklikt geschreven door bikefitter Aron Kremer. Met zijn bedrijf de Biomechanieker helpt hij wekelijks meerdere vrouwen aan een optimale fietspositie

Deel 1 gemist? Lees het hier.

Anatomie van de vrouw, oorzaak van zadelpijn?

De anatomie van het vrouwelijk bekken en de uitwendige geslachtsorganen, zorgt dat niet gewoon voor de zadelpijn? Helaas wordt hoe de vrouw gebouwd is vaak mede als de oorzaak van zadelpijn gezien. Maar de oorzaak moet echt gezocht worden in verkeerde componenten op de fiets, een verkeerde afstelling van de fiets en/of een verkeerd zadel.

Heb jij weleens getwijfeld of fietsen überhaupt wel weggelegd is voor jou? Niet doen, want voor iedereen is er een passende oplossing. Hoe snel en gemakkelijk deze oplossing gevonden kan worden, hangt van veel factoren af. Je kunt jezelf dan ook eigenlijk niet vergelijken met vriendinnen die ook fietsen.

Ga dit lijstje met lichamelijke factoren die invloed hebben op ‘de zit op een zadel’ maar eens af en bedenk in hoeveel factoren jij en je fietsvriendinnen zouden verschillen.

Lichamelijke factoren die invloed hebben op het gevoel in het zadel en hoe je hiermee om kunt gaan

  1. Gewicht
    Hoe lichter, hoe minder druk op het zadel. Niet ineens allemaal stoppen met eten, er zijn meer factoren die invloed hebben!
  2. Bouw uitwendige geslachtsorganen
    Heb jij meer uitgesproken en zichtbare schaamlippen, oftewel meer ‘vlezig oppervlak’? Dan zullen er sneller problemen optreden dan wanneer jij meer ingesloten schaamlippen hebt. Misschien niet het onderwerp wat je direct aansnijdt in de fietsclub, maar wel degelijk van grote invloed. Hier dien je zeker rekening mee te houden bij de aanschaf van een zadel!

    Over het algemeen kun je met meer ingesloten schaamlippen makkelijker overweg met smallere zadels of zadels waarbij er aan de voorkant een kleiner oppervlak is waar de druk opgevangen wordt. Bijvoorbeeld bij zadels met een relatief smalle punt waar ook nog een gleuf in zit.

    Heb jij meer zichtbare schaamlippen dan heb je meer verdeling van de druk nodig. Vaak houdt dit een breder zadel in, zowel aan de achter- als voorzijde of een zadel waarbij er aan de voorzijde alleen meer verdeling van druk mogelijk is. Bijvoorbeeld door een bredere punt of een zadel wat aan de voorzijde zachter is.

    Let op: Ook hier geldt weer, wat voor de één prettig is hoeft dat voor de ander absoluut niet te zijn. Ga dus niet puur en alleen af op ervaringen van anderen.

  3. Omvang bovenbenen
    De vorm van het zadel moet passen bij de omvang van jouw bovenbenen. Anders kunnen er schuurplekken ontstaan.
  4. Zitbot breedte
    Iets waar jij je ongetwijfeld al in verdiept hebt bij het ontstaan van de eerste zadelpijn. Belangrijk is dat de zitbotten ondersteund worden door je zadel, anders ontstaat er automatisch druk op andere (zachte) delen.
  5. Flexibiliteit
    Hoe flexibeler, hoe soepeler de benen de rondjes draaien, hoe minder beweging er ontstaat op het zadel en hoe kleiner de kans op hieraan gerelateerde zadelpijn. Rekken en strekken, yoga en pilates lessen nemen dus! Voor iedereen die fietsen leuker vindt dan yoga, kan een kortere cranklengte ook uitkomst bieden.
  6. Rompstabiliteit
    Jouw core-stability kan je helpen om stiller op het zadel te zitten. Mijn trainer zei altijd: “Goede wielrenners trainen 60% op de fiets en 40% naast de fiets.” Doe je nu helemaal niks aan je rompstabiliteit? Dan is het de hoogste tijd hieraan te gaan beginnen. 3 m2 en een turnmat is genoeg om te starten. Online zijn diverse goede core-stability trainingen te vinden.
  7. Schaamhaar
    Wel of niet scheren? Schaamhaar heeft een belangrijke functie in het afvoeren van zweet en zou je in die optiek eigenlijk moeten laten zitten. Nu kan te veel schaamhaar ook vervelend zijn tijdens het fietsen. Trimmen is de gouden middenweg! De fietsvrouwen van de Engelse ploeg hebben hier jaren geleden al de voordelen van ontdekt. Lees dit artikel van the Guardian eens!

Tip: Vooral de lengte van de kuitspieren, hamstrings en quadriceps zijn van groot belang voor een soepele trapbeweging en daarmee minder beweging in het zadel. Rek en strek deze spieren dagelijks.

De meest voorkomende oorzaak van zadelpijn: een verkeerd (afgesteld) fietszadel

In het derde deel van dit zadelpijndossier lees je alles over de problemen die een verkeerd zadel en/of een verkeerde zadelafstelling kunnen veroorzaken. Natuurlijk krijg je ook tips om dit op te lossen.

Ontdek onze dames fietskleding

Volg ons via

Meld je aan voor onze updates en ontvang €5 korting op je eerste bestelling

Je ontvangt max. 2x per maand een update van ons

Meld je aan voor onze updates en ontvang €5 korting op je eerste bestelling

Je ontvangt max. 2x per maand een update van ons