Exclusieve dames fietskleding
Alleen dit weekend: 10% korting op je bestelling met code SUMMER10

Welke pedalen gebruiken voor je MTB?

4 opties voor mountainbike pedalen

Ga je beginnen met mountainbiken? In het begin kunnen de MTB trails in Nederland best een uitdaging zijn. Een steile afdaling, pittige klim of – hellup – een stuk mul zand kunnen je de eerste ritten als beginnende MTB-er spannend maken. En dan ook nog met je voeten aan je pedalen vastzitten?! Geen stress: wij zetten de opties voor mountainbike pedalen voor je op een rij.

SPD

SPD pedalen zijn nog steeds de norm als het gaat om MTB pedalen. Deze pedalen worden ook veel gebruikt voor spinningfietsen, dus als je ook regelmatig een spinning- of RPM-les volgt, ben je qua fietsschoenen in één keer klaar.

Als je al gewend bent aan klikpedalen (SPD-SL) op je racefiets, wen je waarschijnlijk snel aan SPD pedalen. Vind je het toch nog een beetje spannend? Dan kun je overwegen ze in het begin wat losser te draaien met een inbussleutel. Draai ze alleen niet té los: dan loop je het risico dat je tijdens een klim onbedoeld uit je pedalen schiet.

welke-mtb-pedalen

Flat pedals

De naam zegt het al: flat pedals zijn platte pedalen, vaak uitgevoerd pedaalpins die je extra grip geven. Combineer deze bij voorkeur met schoenen met een stevige zool. Door het vele staan op je pedalen tijdens een mountainbike rit, komt er veel druk op je voeten. Als je schoenzool te slap en flexibel is, kun je pijnlijke voeten krijgen en kunnen je schoenen beschadigen door de pins.

Trappers

 

Magnetische pedalen

Wanneer je magnetische pedalen combineert met bijpassende fietsschoenen, worden je voeten door de magnetische elementen aan je pedalen gehouden.

Hierbij kun je efficiënter trappen doordat je ook aan je pedalen kunt trekken. Toch ben je bij een eventuele disbalans of val sneller los dan bij klikpedalen.

mountainbike-pedalen

Dubbele/hybride pedalen

Dit zijn pedalen waarbij de ene kant vlak is en de andere kant klik. Dit is een ideale optie voor als je je mountainbike ook gebruikt voor ‘gewone’ stukken fietsen.

Nog een paar tips voor beginnende MTB-ers

  • Oefen eerst op het asfalt met in- en uitklikken. Lees hier onze 4 tips om te oefenen met in- en uitklikken.
  • Zorg ervoor dat je tijdens een afdaling goed met je billen achterop je zadel zit. Zo voorkom je dat je voorover valt.
  • Meld je aan voor een MTB clinic. Hierin leer je van een ervaren mountainbiker hoe je bochten rijdt, een afdaling neemt en nog veel meer.
  • …en geniet vooral van het buiten zijn in het bos of op de heide!

Ontdek onze dames fietskleding

Volg ons via

Meld je aan voor onze updates en ontvang €5 korting op je eerste bestelling

Je ontvangt max. 2x per maand een update van ons

Meld je aan voor onze updates en ontvang €5 korting op je eerste bestelling

Je ontvangt max. 2x per maand een update van ons