Exclusieve dames fietskleding
Gebruik de code BLACKFRIDAY voor 20% korting op alle geselecteerde producten op deze actiepagina.

Onzeker op de fiets?

Leer van de aanpak van andere vrouwen

Laten we eerlijk zijn: iedereen is wel eens onzeker. Gelukkig zijn er genoeg vrouwen (en mannen!) die net als jij wel eens ergens onzeker over zijn (geweest).

We vroegen het aan de leden van de Fietschickscommunity. Verschillende stoere vrouwen deelden hun onzekerheden, maar óók hun eigen oplossing. Neem er een voorbeeld aan!

Bang zijn dat je de rest niet bij kunt houden

Marloes: “Ik fiets vaak met mannen en toen ik net begon met fietsen, was ik altijd bang dat ik de rest niet bij kon houden. Ik wilde niet ‘die ene’ zijn waarvoor anderen zich in moesten houden.”

De oplossing

“Stom genoeg was het een aanname die ik deed. Ik besprak mijn onzekerheid bijvoorbeeld met mijn vriend en die gaf aan dat hij het juist prima vond om al het kopwerk te doen en mij uit de wind te houden. In zijn wiel fiets ik harder dan alleen en doordat hij alle wind vangt, is het voor hem tóch een uitdagende training.

Ondertussen ben ik er ook sneller en sterker door geworden en fiets ik, ook als ik alleen fiets, een stuk harder. In groepjes heb ik totaal geen angst meer dat ik ‘te langzaam’ ben. Daarnaast heb ik inmiddels sowieso wel ervaren dat fietsen een hartstikke sociale sport is en dat niemand het een probleem vindt als een ander wat minder snel is 😄.”

Naderende kruispunten

Daphne: “Kruispunten na een paar keer sierlijk neergestort te zijn. 😆 Het vooral op tijd losklikken uit de klikpedalen dus.”

Concetta: “Stoppen bij het stoplicht en dan het paaltje niet durven pakken uit angst om te vallen.”

Hun oplossingen:

Daphne: “Ik ben veel door de stad gaan fietsen zodat ik wel moest oefenen, maar de angst om te vallen zit er diep in.”

Concetta: “Ik zeg altijd degene die bij mij me is ‘jij mag drukken’! 

Herken je dit? Lees dan vooral ons artikel over oefenen met fietsen met klikpedalen!

Uitdagend bochtenwerk

Eline: “De bochten nemen met een beetje angst en daarom enorm in de remmen knijpen, zodat ik daarna moet sprinten om weer bij de groep of fietsmaatje te komen.”

Onze oplossing:

Diverse organisaties bieden clinics waarbij je specifiek kunt oefenen op het rijden van bochten. Je leert dan bijvoorbeeld hoe je een bocht aansnijdt, wat de juiste fietshouding is in de bocht en hoe je ervoor zorgt dat je bij de groep blijft. Meteen een leuke gelegenheid om meer wielrensters te leren kennen!

- lees verder onder de foto -

Afdalen

Bianca: “Ik vind het vreselijk harder te gaan dan mijn remmen aankunnen. En dan natuurlijk een auto of motor tegenkomen die de bocht afsnijdt. Ik kom beneden, maar met kramp in de vingers en versleten remblokjes…”

Bianca’s oplossing:

“Wat ik er aan doe? Alleen gaan… de rest pakt beneden maar vast een drankje.. ik kom wel 😆”

Een goede aanpak wat ons betreft! Bepaal je eigen tempo en neem nooit risico’s waar je je niet prettig bij voelt!

Een gebrek aan technische kennis

Rita: “Ik heb nooit de tijd genomen om de techniek eens te bestuderen: van een lekke band vervangen tot optimaal onderhoud. Ik dacht dat dit typisch vrouwelijk is, maar kwam er intussen achter dat veel mannen even grote klunzen zijn op dit gebied.”
 
Onze tips:
  • Kijk op YouTube! Hier staat vrijwel alles uitgelegd wat je wilt weten.
  • Vraag je fietsenmaker of ze ook onderhoudsclinics organiseren: een leuk en gratis uitje!

Gravelpaadjes

Mirjam: “Ik krijg de zenuwen van gravelpaadjes en ben bang om daar onderuit te gaan. En dat de rest dan doorfietst. Na een tijdje gaan ze me pas missen en dan vinden ze me gelukkig weer. Vies, gebutst en geschaafd.”

Mirjam’s oplossing:

“Kiezen op elkaar en door fietsen maar! Ik moet er toch overheen. Zo héél langzaam wordt het minder. En af en toe neem ik expres die paadjes, rijd strak langs een paar pionnen, en haal ik diep adem bij scherpe bochten of hekjes. Kortom ik fiets verder met steeds minder klotsende oksels!”

Mul zand (bij MTB trails)

Annemarie: “Mul zand en modder: ik weet dat gewoon licht doortrappen werkt, maar óch spring ik elke keer weer van mijn fiets. Trails vermijd ik en aan georganiseerde tochten doe ik niet mee. Je zal maar achter zo’n kluns fietsen…”

Onze tips:

Niemand is een kluns! Op MTB trails fietsen mensen van alle niveaus en als je netjes je vignet hebt gekocht, heb je net zoveel recht er te zijn als een ander. Word je zenuwachtig van een ervaren fietser achter je? Stop gewoon even en laat diegene passeren.

Fietsen in mul zand en modder kun je oefenen op een rustige plek. Zet je versnelling licht en ga op je trappers staan. Houd vaart! Kies het liefst een breed bospad en zorg ervoor dat je voeten niet te strak ingeklikt in je pedalen zitten.

Liever helemaal niet vastzitten aan je MTB pedalen? Lees hier meer over de opties.

Loslopende honden

Diana: “Ik vind ze echt verschrikkelijk.”

Gelukkig hebben Karin en Ilse tips:

“Zet een flinke sprint in! En verlaag je tempo, roep naar het baasje, wacht geduldig tot de hond is aangelijnd en ga weer plankgas.”

In het wiel zitten (in een groep)

Bianca “Ik zit niet altijd even comfortabel in het wiel, zeker niet als het clubje wat groter wordt of er niet goed aangegeven wordt welke kant we opgaan.”

Onze tip?

Signalen zijn essentieel in een groep. Veiligheid gaat boven alles! Wat ons betreft mag je dit glashelder uitleggen aan de rest.

Vaak geven wielrenners geen signalen aan omdat ze ze stiekem helemaal niet kennen óf omdat ze niet stabiel genoeg op hun fiets zitten om met hun handen te gaan wapperen. Spreek in dit geval af dat er duidelijk wordt geroepen. De belangrijkste signalen:

  • “Voor!” roep je bij een persoon/obstakel aan de rijzijde van de weg
  • “Tegen!” roep je bij een persoon/obstakel in de tegengestelde richting
  • “Achter!” roep je bij achteropkomende verkeer wat wil inhalen
  • “Paaltje!” roep je bij een obstakel. Het hoeft niet perse een paaltje te zijn.
  • “Hooo!” roep je als er (om welke reden dan ook) geremd moet worden.

Met af en toe onzeker zijn op de fiets is helemaal niks mis. Maak het bespreekbaar en deal ermee met behulp van bovenstaande tips. Zo word je stap voor stap een betere wielrenster!

Ontdek onze dames fietskleding

Volg ons via

Meld je aan voor onze updates en ontvang €5 korting op je eerste bestelling

Je ontvangt max. 2x per maand een update van ons

Meld je aan voor onze updates en ontvang €5 korting op je eerste bestelling

Je ontvangt max. 2x per maand een update van ons