Exclusieve dames fietskleding
T/m 15 oktober krijg je een koerspetje bij je bestelling van >100 euro. Voeg een petje toe aan je winkelmandje en gebruik code GRATIS-CAP.

Fietsen met klikpedalen

4 tips om te oefenen met in- en uitklikken

Begin je net met wielrennen? Dan voelt het fietsen nog behoorlijk onwennig. Smalle banden, een sportieve zit en vooral: klikpedalen. Tijdens het wielrennen zitten je schoenen ingeklikt in je pedalen. De reden hiervoor is dat je veel efficiënter kunt trappen. Een goede pedaalslag bestaat namelijk niet enkel uit een neerwaartse beweging, maar ook uit een opwaartse beweging. Je duwt je pedaal naar beneden, maar trekt het vervolgens ook weer omhoog. Hierdoor fiets je soepeler en bespaar je energie en kracht. Vooral tijdens lange ritten is dit een belangrijke zaak.

Duwen én trekken dus. Met een gewoon pedaal en losse schoenen zou dit nooit lukken! Toch zijn er een hoop dingen die juist ingewikkelder (en voor sommigen enger) worden tijdens het fietsen met klikpedalen. Even stoppen bij het stoplicht, op- en afstappen of snel van je fiets springen bij een onverwachte verkeerssituatie. Gelukkig hebben wij een paar tips voor je zodat je je zelfverzekerd voelt en heerlijk kunt fietsen met klikpedalen.

fietsen-met-klikpedalen

Hoe moet je überhaupt in- en uitklikken?

Inklikken: stop de neus van je schoen in het gat in je pedaal en druk je hak snel naar beneden. Dit is het makkelijkst als je pedaal bovenaan is.

Uitklikken: draai je enkel met een rukje naar buiten en til je voet op. Dit is het makkelijkst als je pedaal beneden is.

Gaat het niet soepel of juist veel te makkelijk? Met een schroevendraaier of inbussleutel kun je je klikpedalen afstellen. Ook verschilt de mate waarin je vastzit per type schoenplaatje. De meeste wielrenners fietsen met SPD-SL schoenplaatjes. Deze zijn verkrijgbaar in de kleuren blauw, geel en rood waarbij blauw de meeste bewegingsvrijheid heeft en rood de minste. Als je geen blessures hebt en geen professionele wielrenner bent, wordt meestal aangeraden voor de gele versie te kiezen!

Tip 1. Oefen in een rustige straat

Ga niet tijdens je eerste rit een drukke weg op maar oefen met in- en uitklikken in een rustige straat. Kies telkens een nieuwe boom/paal of ander ijkpunt waar je wilt stoppen en denk goed na over je handelingen.

Tip 2: Oefen het in- en uitklikken op een fietstrainer

Een fietstrainer is een apparaat waar je fiets op vastgezet wordt. Het meest bekende merk is Tacx, maar er zijn allerlei soorten op de markt. Voordeel van een fietstrainer is dat je fiets goed vast zit en je dus op de plaats kunt fietsen. Zo kun je in alle rust de bewegingen van het in- en uitklikken oefenen!

Tip 3. Ga op pad met een ervaren wielrenner

Beheers je de techniek? Dan ben je klaar om het verkeer in te gaan. Omdat je nu op meerdere zaken moet focussen, kan het zijn dat je opeens vergeet dat je ingeklikt zit. Daarom is het handig je automatische piloot een beetje ‘op te voeden’. Een goede manier hiervoor is achter een andere, ervaren, wielrenner aan te fietsen en hem/haar te vragen steeds ruim op tijd én overdreven uit te klikken bij stoplichten etc. Zo heb je een geheugensteuntje!!

fietsen-met-klikpedalen-pedal-plate

Tip 4. Leer éérst wielrennen met pedal plates

Vind je het fietsen met klikpedalen lastig? Of wil je graag eerst wennen aan de smalle banden en de zit voordat je inklikt in je pedalen? Gebruik dan een setje Pedal Plates! Dit zijn kleine steuntjes die je in je klikpedalen klikt zodat het ‘gewone’ pedalen worden. Hierdoor kun je comfortabel op je racefiets fietsen met gewone schoenen. Ook erg handig als je je racefiets eens gebruikt voor een ritje in gewone kleding of een vriendin wilt enthousiasmeren voor je nieuwe favoriete sport! Meer info over Pedal Plate vind je hier.

Ontdek onze dames fietskleding

Volg ons via

Meld je aan voor onze updates en ontvang €5 korting op je eerste bestelling

Je ontvangt max. 2x per maand een update van ons

Meld je aan voor onze updates en ontvang €5 korting op je eerste bestelling

Je ontvangt max. 2x per maand een update van ons